
WeGrow
Hvordan kan mikroorganismer og sensorteknologi bidrage til bæredygtig produktion af fødevarer til stadig flere mennesker?


Undervisningsforløb til 8. klasse
Forløbet er målrettet udskolingen, understøtter Fælles Mål for biologi, fysik/kemi og geografi og spiller sammen med FN´s verdensmål. WeGrow er skabt i samarbejde med forskningsmiljøer i Novozymes, Bayer (Monsanto) og Bio-Ag. Den er berammet til 25 lektioner og lanceres i skoleåret 2019/20.
Om LIFE ForløbFra skoleåret 2019/20
Hvad indeholder forløbet?
Eksperimenter og opgaver
Forløbet indeholder følgender eksperimenter og opgaver:
- Æbleøvelse
- Vækstforsøg med opstilling, monitorering og afslutning
- Sensorteknologi
- Worldometer
- Forundringsvæg
- Virtual Reality
- Begrebskort
- Faglig læsning
- Minifremlæggelser i rotationsmodel
- Rollespil
- Augmented Reality
- Naturfagsposter med faglige spørgsmål
Læringsudbytte
Det får eleverne fagligt indblik i:
- Hvad mikroorganismer er
- Hvordan sensorteknologi kan mikrostyre landmænds gødningsforbrug
- Hvordan man metodisk laver et forsøg med kun én variabel
- At verden i fremtiden vil have udfordringer med at brødføde alle
- At mikroorganismer kan have en betydning for plantevækst
- At mikroorganismer kan mindske brugen af kunstgødning og pesticider
- At fysik/kemi, biologi og geografi hver især kan bidrage til forståelsen
af problemet
Sådan bruger du forløbet
Introduktion til WeGrow
I WeGrow skal eleverne arbejde med to teknologier – bioteknologi og sensorteknologi. Teknologier, der på et overordnet plan, kan hjælpe de store bæredygtighedsudfordringer verden står overfor med en voksende befolkning, der skal brødfødes.
Få det hurtige overblik sammen med Morten Trolle, læringskonsulent i LIFE. Se elev-intro her.
Det store perspektiv:
Alle skal brødfødes, men i takt med, at vi bliver flere og flere, optager vi mere og mere plads. Byerne bliver større, landbrugsarealerne mindre. En af de måder, vi kan imødegå udfordringen på, er at producere mere effektivt, så høstudbyttet på de landbrugsarealer, der er til rådighed, bliver større. Det er netop omdrejningspunktet i WeGrow.
Større høstudbytte på en bæredygtig måde
Eleverne skal arbejde med to teknologier, der har potentiale til på en bæredygtig måde at sikre et større høstudbytte.
Den ene teknologi er baseret på, at nogle af de milliarder af bakterier og svampe, der boltrer sig under jordens overflade, har en gavnlig effekt på planternes vækst. Den anden teknologi er sensorteknologi, som kan hjælpe landmanden med at overvåge sine marker og optimere plejen af afgrøderne.
Nyhedsbrev
Tilmeld dig
Første runde af WeGrow kan via LIFE Kit (materialekasser) bestilles af grundskoler i udvalgte regioner - Hovedstaden, Sjælland og Midtjylland - fra januar 2020. Vil du gerne vide, hvornår du kan begynde at bruge forløbet i din undervisning? Skriv dig op til vores nyhedsbrev.
VIDSTE DU, AT…
- Vi er 7,6 milliarder mennesker på kloden. I 2050 vil antallet, ifølge verdensorganisationen FN, være steget til 9,8 milliarder.
- Bioteknologiske løsninger med mikroorganismer kan have en gunstig effekt på høstudbyttet og dermed bidrage til at brødføde den voksende verdensbefolkning på en bæredygtig måde.
- Man kan gøre planter større og stærkere ved at tilføre mikroorganismer til planternes frø, der boltrer sig under jordens overflade.
- Man kan anvende sensorteknologi til at overvåge planters trivsel.
INSPIRATION
WeGrow - erfaringer fra et lærerperspektiv
“Jeg ved ikke, hvordan jeg selv skulle have skaffet bakterier til et vækstforsøg, og nu kommer de med bægere, sensorer, lys og hele skidtet.”
Sune Boye Riis underviser alle 8. klasserne på Lynge Skole i de naturfaglige fag – og har arbejdet med WeGrow som et tværfagligt undervisningsforløb i fysik/kemi, biologi og geografi. Se med her.
Den levende jord: Animeret film om mikroorganismer og mad til flere
Landmænd i hele verden producerer tonsvis af mad – særligt afgrøder som korn, ris og soyabønner. Men med vores planets begrænsede jord- og vandressourcer vil det på sigt blive en udfordring at producere nok mad. I denne 360 graders animerede video får eleverne et grundigt indblik i, hvordan mikroorganismer kan øge høstudbyttet – og så endda på en bæredygtig måde.
Dansk version af Morehead Planetarium & Science Centers 360 video om mikroorganismer i jorden.
Introduktion til vækstforsøg sammen med eleverne
Her kan du blive inspireret til, hvordan du kan lave et vækstforsøg med planter – som en del af læringspakken WeGrow. Læringskonsulent i LIFE, Morten Trolle, har fået handskerne på, jord på fingrene og potterne frem – klar til at få planterne til at gro. Se med her.
Få det hurtige overblik
1
Hvilke fag og klasser?
Udskolingen - 8. klasse - biologi, fysik/kemi og geografi.
2
Hvor mange lektioner?
Forløbet er berammet til 10 undervisningslektioner.
3
Hvilke Verdensmål fra FN?
WeGrow beskæftiger sig med 3 af FNs Verdensmål: #2 'Stop sult', #12 'Ansvarlig forbrug og produktion' og #15 'Bevar og genopret økosystemer på land'.
4
Hvornår kan du bruge WeGrow?
Hele undervisningsmaterialet og tilknyttede forløb kommer til at være tilgængelig for skolerne via en særlig digital læringsplatform, som går i luften i foråret 2020. Første runde af WeGrow medtilknyttet LIFE Kit (materialekasser) kan bestilles af grundskoler i udvalgte regioner fra januar 2020. Det gælder Hovedstaden, Sjælland og Midtjylland.
5
Samarbejdspartnere?
Forløbet er udviklet i samarbejde med forskningsmiljøer fra virksomhederne Novozymes, Bayer (Monsanto) og Bio-Ag.