DER ER SKET ET KUP HOS LIFE
Et kup. Et gerningssted. Fire mistænkte. Hvem er den skyldige? Værdifulde dokumenter af den danske forsker Inge Lehmann er stjålet. I vores nye forløb til 4. klasse i natur/teknologi, Kup Under Lup, skal eleverne efterforske spor fra kuppet. Igennem en række naturvidenskabelige undersøgelser skal de finde beviser og svare på spørgsmålene: Hvem er gerningspersonen, og hvordan kan de bevise det?
HVAD HANDLER KUP UNDER LUP OM?
Danmark har en af de højeste grader af retssikkerhed i verden. Det skyldes bl.a. princippet om, at en bevisførelse skal være hævet over enhver rimelig tvivl. Derfor har vi strenge krav til beviser i straffesager.
Naturvidenskabelige undersøgelser udgør ofte grundlaget for tungtvejende beviser i straffesager, fx DNA-beviser og digitale beviser.
I Kup Under Lup skal eleverne undersøge en række spor fra et fiktivt gerningssted. Undervejs skal eleverne overveje, hvad de kan konkludere ud fra deres undersøgelser. Kan sporene tælle som beviser? Og hvornår har de beviser nok til, at de med sikkerhed kan udpege en gerningsperson?
Med andre ord: Er bevisførelsen hævet over enhver rimelig tvivl?
HVAD SKAL ELEVERNE ARBEJDE MED?
Kup Under Lup er udviklet til 4. klasser i faget natur/teknologi. I forløbet skal eleverne blandt andet arbejde med fingeraftryk, blækanalyse, tekstilanalyse og sålaftryk. Hele forløbet er udviklet ud fra en scenariedidaktisk tilgang, hvor eleverne skal opklare et tyveri på LIFE. Den scenariedidaktiske tilgang styrker:
Autenticitet: Eleverne skal opklare et tyveri ved at arbejde som efterforskere, hvilket afspejler politiets brug af naturvidenskab til at undersøge spor og drage konklusioner. Gennem simuleringen af en realistisk situation får eleverne erfaring med at anvende deres faglige viden i praksis, hvilket øger deres forståelse.
Elevmotivation: Fortællingen om et tyveri og jagten på den skyldige skaber en ramme, der vækker elevernes nysgerrighed. Ved at blive en aktiv del af historien engagerer eleverne sig både følelsesmæssigt og fagligt, hvilket motiverer dem til at arbejde målrettet med opgaven.
Kontekst: Historien om stjålne dokumenter giver eleverne en meningsfuld kontekst, hvor de skal bruge deres viden aktivt. Dette kan styrke læringsoplevelsen og gøre det lettere for eleverne at huske det, de har lært.
HVEM HAR VI UDVIKLET FORLØBET SAMMEN MED?
Kup under Lup er udviklet i samarbejde med National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK). NSK har givet sparring på scenariet og indholdet i forløbet.
NSK er en landsdækkende enhed, hvor de mest specialiserede kompetencer i politi og anklagemyndighed er samlet. NSK’s efterforskning og strafforfølgning er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet, og hvor indsatsen har den største effekt, så enheden bedst muligt beskytter Danmark mod de største og skiftende kriminalitetstrusler på både kort og lang sigt.
NSK understøtter desuden hele dansk politi med specialiseret ekspertise inden for bl.a. kriminalteknik, it-efterforskning samt analyse- og efterretningsarbejde.

HVAD ER ET LABFORLØB?
Kup Under Lup er et labforløb, der foregår i et af vores LIFE Labs. LIFE Labs er den samlede betegnelse for vores laboratorier - både de regionale og mobile. I et labforløb er det LIFE-underviseren, der varetager undervisningen. Din rolle som underviser, er at bidrage aktivt til klasserumsledelsen samt at gå i dialog med eleverne om deres undersøgelser.
På vores digitale undervisningsplatform kan dig og dine elever tilgå forløbet, og du kan som lærer finde både den overordnede lærervejledning og lærerguides, hvor du kan læse om forløbets enkelte aktiviteter og de didaktiske overvejelser bag. Forløbet består af tre dele:
Forberedelse inden LIFE Lab: Første del finder sted på din egen skole og varer 1,5 timer. Du står selv for denne del. Aktiviteten findes her.
Undersøgelser i LIFE Lab: Anden del finder sted i et LIFE Lab og varer 5 timer inklusive tre pauser på i alt 60 minutter. Denne del er styret af LIFE-undervisere.
Afslutning efter LIFE Lab: Tredje del finder sted på din egen skole og varer 45 min. Du står selv for denne del. Aktiviteten findes her.
