HAR DU TILLID TIL SYSTEMET?
De kan stille en diagnose. Skrive en akademisk opgave. Og vinde over dig i skak. AI-systemer bliver mere udbredt i samfundet. Men hvad sker der med tilliden, når AI-systemer flytter ind i vores offentlige institutioner? Falder tilliden til fx sundhedssystemet, hvis det er kunstig intelligens, der har stillet diagnosen? Det skal gymnasieelever undersøge i det helt nye samfundsfagsforløb Black Box.
HVORFOR ET FORLØB OM TILLID?
AI-systemer kan løse komplekse opgaver, men det er også uigennemsigtige systemer. Danmark er et af de lande i verden med mest tillid mellem borgere og samfundets institutioner. Denne høje tillid har taget mange generationer at opbygge, men kan ifølge forskning nedbrydes på ganske få år. Det er derfor et vigtigt og meget højaktuelt emne at arbejde med på landets gymnasier.
HVAD SKAL ELEVERNE ARBEJDE MED?
Black Box er udviklet til samfundsfag A og B til stx og htx. I forløbet skal eleverne vælge imellem tre fiktive cases, som de analyserer ved hjælp af en teoretisk model for ændring i tillid til institutioner. I hver case ønsker en offentlig institution at indføre et nyt AI-system. Eleverne skal undersøge, hvordan AI-systemet påvirker tilliden til den offentlige institution og udarbejde en anbefaling til institutionen. Vil det nye AI-system øge eller sænke tilliden til institutionen?
Eleverne skal arbejde med følgende problemstilling: AI-systemer kan påvirke tilliden til en række institutioner både positivt og negativt. Hvordan kan vi bevare den høje grad af tillid til institutioner i det danske samfund samtidig med, at vi udnytter AI-teknologiers potentialer?
Selve forløbet er delt op i tre dele, som du kan læse om her: https://life.dk/undervisningsforlob/black-box
HVEM HAR VI UDVIKLET FORLØBET SAMMEN MED?
Black Box er udviklet i samarbejde med professor Michael Bang Petersen, Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. Michael Bang Petersen forsker i samfundsforandringers betydning for danskernes tillid og demokratiske deltagelse. I Black Box har han især bidraget til udviklingen af en teoretisk model for ændringer af borgeres tillid til institutioner. Du kan læse mere om Michael Bang Petersen her, og ligeledes høre ham fortælle om tillid her i videoen:
Black Box er også udviklet i samarbejde med interesseorganisationen Dansk IT. Dansk IT er en central aktør for it-professionelle i Danmark og arbejder for at fremme IT’s rolle i både samfund og erhvervsliv. Dansk IT har især bidraget til kvalificeringen af forløbets fiktive AI-systemer. Derudover har de udgivet en podcast-episode med vores projektleder på Black Box, Mette Stenby Andresen, der blandt andet omhandler tillid. Lyt til den her.
KERNESTOF OG FAGLIGE MÅL
I Black Box arbejder eleverne undersøgende med fiktive cases og kildematerialer. Forløbet er udviklet til kernestofområdet sociologi, om samfundsforandringer og forholdet mellem aktør og struktur, samt faglige mål om, at forklare sammenhænge mellem samfundsforandringer og ændringer i sociale og kulturelle mønstre.
Derudover kan forløbet inddrages i undervisningen som en del af forløb, der handler om fx politiske beslutningsprocesser, vældfærdsstatens udfordringer eller som indgang til at undersøge AI’s overordnede udbredelse i, og betydning for, samfundet.
FØRSTE FORLØB TIL NYT FAGOMRÅDE
Hidtil har vi i LIFE Fonden udelukkende udgivet undervisningsforløb til de naturvidenskabelige fag, men med udgivelsen af Black Box markerer vi en udvidelse mod nye fagområder. Fremover vil vi udvikle og udgive undervisningsforløb til de humanistiske og samfundsvidenskabelige fag på stx/htx med fokus på naturvidenskabelige og teknologiske emner. Ambitionen er at give naturvidenskab og teknologi en større plads i den almene dannelse.
Forløbene udvikles på de respektive fags præmisser og indenfor disse fags kernekompetenceområder. Fokus vil være på områder, hvor naturvidenskab og teknologi kan bidrage til fagenes mål, løse fagområdes problemstillinger og stimulere fagets udvikling. Samtidig fokuserer de på at understøtte elevernes engagement, handlekompetencer og myndiggørelse.
Vi planlægger at udvikle 4-5 LIFE Forløb til humanistiske og samfundsvidenskabelige fag de kommende år og fortsætter samtidig med at udgive forløb til de naturvidenskabelige fag.
