INDVIELSESFEST I VORES MIDTJYSKE UNDERVISNINGSLAB
I fredags den 29. november indviede vi vores nyeste undervisningslab LIFE Lab Midtjylland beliggende i Aarhus Universitetspark sammen med lokale samarbejdspartnere. Undervisningen i vores nye laboratorium har været i gang siden den 21. oktober, og ved indvielsen arbejdede elever fra 6.A på Sølystskolen i Egå med naturfaglige eksperimenter i forløbet Enzymjagten.
”Vi er glade for ildsjæle, der brænder for at skabe inspirerende undervisning for os elever. Jeres undervisningslab er en mulighed for at sikre mere praksisfaglig og virkelighedsnær undervisning. Undervisning, der afspejler det, der er ude i verdenen. Et sted, hvor teori bliver til eksperimenter, vi selv gennemfører. Det gør det nemmere at huske det, vi lærer. Sådan oplevede jeg det selv”, indledte Caroline Hermansen, formand for Danske Skoleelever, sin tale ved indvielsen af LIFE Lab Midtjylland.
I vores nye undervisningslaboratorium arbejdes der med undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning med samfundsrelevante problemstillinger. På indvielsesdagen blev 6.A fra Sølystskolen i Egå undervist i forløbet Enzymjagten, hvor eleverne bl.a. undersøgte, om svampesporene i de prøver, de i forvejen havde taget i naturen ved deres skole, indeholdt et bestemt enzym – cellolase. De undersøgte også, hvordan de bedst kunne vaske og rengøre stofmateriale med pletter af fx græs og blod.
Dagens undervisning fandt sted i Rømer-laboratoriet opkaldt efter det aarhusianske bysbarn Ole Rømer, mens cirka 50 lokale samarbejdspartnere var samlet i VR-lokalet. Her bød Lars Wieland, teamleder for LIFE Lab Midtjylland, velkommen og præsenterede de fire talere ved indvielsesfesten.
Oplev indvielsen lige her i et videosammendrag fra dagen:
EN HJERTELIG VELKOMST FRA LOKALE SAMARBEJDSPARTNERE
Thomas Medom, rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune, citerede i sin tale en af Sigurd Barrets sange om naturvidenskab ”Vi vil undersøge verden, vi vil se på, hvad der sker.” for at understrege, hvordan naturfagene er med til at åbne verdenen.
”Jeg har glædet mig til, at LIFE Lab Midtjylland kommer op i gear. Det at arbejde med virkelighedsnære emner og pirre nysgerrigheden gør, at eleverne forstår sig selv bedre og forstå verdenen bedre. Det er motiverende og en øjenåbner for mange. LIFE Lab Midtjylland spiller en vigtig rolle. I giver naturfagene ekstra liv og ekstra dybde. Jeg er glad for, at vi kommer til at arbejde sammen. Tillykke til børn og unge i Aarhus!”.
LIFE Lab Midtjylland er placeret i bygning 1120 tæt ved Steno Museet i Aarhus Universitetsparken. Kristine Kilså, prodekan ved Natural Sciences-fakultet, fokuserede i sin tale på vigtigheden af at forstå naturvidenskabelige emner.
”Mange mister i dag interessen for naturfagene. Det skal vi gøre noget ved. Der er brug for at stimulere en interesse i en tidlig alder. Som samfundet har vi brug for flere med naturfaglige kompetencer og naturfaglig dannelse. Flere der forstår, hvad naturvidenskab er, og hvad den kan bruges til. Aarhus Universitetspark er et centrum for læring og eksperimenter. Vi er glade for, at LIFE Fonden er kommet med i klubben og ser frem til et super godt samarbejde”.
ØNSKE OM ET TÆT SAMARBEJDE LOKALT
Hos LIFE Fonden markerede indvielsen begyndelsen på et tættere samarbejde i det midtjyske. Vores håb er, at vi i tæt samvirke med Aarhus Kommune, Aarhus Universitet, Professionshøjskolen VIA, Science Museerne og mange flere lokale aktører inden for undervisnings- og uddannelsesområdet kan inspirere børn og unge til at interesserede sig for naturvidenskab og teknologi. Dette fremhævede Stefan Hermann, adm. direktør for LIFE Fonden, i sin tale:
”Vi er bragt sammen af en fælles ambition om at fremme nysgerrigheden for naturvidenskab og teknologi blandt børn og unge, men vi er også tvunget sammen, fordi det er mere nødvendigt end nogensinde at gøre det naturligt for alle at have en god naturvidenskabelig og teknologisk forståelse. Vi håber at gøre det sammen med jer, hvor vi kan bidrage med forskellige vinkler og forskellige perspektiver. Vores håb er, at LIFE Lab Midtjylland kan blive et fælles samlingssted. I dagligdagen er det elevernes sted, men vi håber også det kan blive et sted, hvor lærerstuderende kommer for at observere undervisning, hvor skolelærere komme for at blive fagligt inspireret, og hvor børn og unge kan komme til naturfaglige ferieaktiviteter. Vi glæder os meget til samarbejdet med jer”.
Efter de fire taler blev LIFE Lab Midtjylland skålet og skrålet ind med bl.a. Halfdan Rasmussens højskolesang ’Noget om helte’, hvor LIFE underviserne fremhævede eleverne, der hver dag kaster sig over noget nyt, som de største helte.
Efter den fælles sang besøgte Caroline Hermansen, Kristine Kilså, Thomas Medom og Stefan Hermann eleverne fra 6.A og LIFE underviserne Anders og Marianne i Rømer-laboratoriet sammen med teamleder Lars Wieland og kommunikationschef Anne Reinholdt. De øvrige gæster kastede sig over selv at prøve eksperimenter fra de fire LIFE Forløb Enzymjagten, Plastmissionen, WeGrow og Turbovækst, som klasser kan arbejde med i LIFE Lab Midtjylland.
FAKTA OM LIFE LABS
LIFE Fonden har nu etableret undervisningslaboratorier i Aarhus, Aalborg, Kgs. Lyngby og Odense, og til januar åbner LIFE Lab Sjælland i Vordingborg. I laboratorierne arbejder eleverne eksperimenterende og undersøgelsesbaseret med naturvidenskab og teknologi, som afslutning på undervisningsforløb fra LIFE Fonden. Undervisningslaboratorierne er udstyret med avanceret laboratorieudstyr, som ikke normalt er til rådighed på skoler.