PILOTSKOLER UDFORSKER SVAMPE OG ENZYMER I LIFE MOBIL LAB

.

Det mobile laboratorium – LIFE Mobil Lab – er en specialbygget lastbil på 65 m², som giver skolerne adgang til avancerede laboratoriefaciliteter. Indenfor er der plads til 28 elever samt læringskonsulenterne fra LIFE, som sammen med klassens lærer gennemfører den naturfaglige undervisning.

I 2023 vil op til 10 fuldt udstyrede lastbiler spækket med teknologi køre rundt på de danske landeveje – ud til grundskoler og ungdomsuddannelser fra Rønne til Skagen.

Lige nu er det første Mobil Lab sendt afsted på test-tur rundt til udvalgte grundskoler – heriblandt Stenlille Skole på Sjælland. I to dage har eleverne arbejdet med blandt andet enzymer, svampe, mikroorganismer og sensorteknologi.

Eksempelvis har 6.klasse-eleverne været en tur i skoven på jagt efter svampe og opdyrket dem i petriskåle som en del af LIFE-læringspakken Enzymjagten. Og 8-9. Klasserne skal i den kommende tid arbejde med vækstforsøg via læringspakken WeGrow, så eleverne blandt andet kan blive klogere på, hvordan man kan producere mad mere effektivt og bæredygtigt.

 

ELEVERNE LÆRER RIGTIG GODT, NÅR DE UDFORSKER

Ifølge Inge Vendler, klasselærer i 8.a på Stenlille Skole, åbner LIFE Mobil Lab op for nogle helt andre muligheder, når det kommer til undervisningen i de naturfaglige fag.

”Man snakker meget om »hands on« i undervisningen. LIFE har teknisk udstyr her, som vi ikke har i den almene undervisning. Det vigtigste er, at man varierer undervisningen, og det her er en måde at gøre det på. Eleverne lærer rigtig godt, når de udforsker og eksperimenterer og ikke tænker på, at det er undervisning,” siger Inger Vendler til Sjællandske Medier.

Læs også: Piloter udforsker svamp og enzymer (sn.dk)

Eleverne fra 8.a giver deres lærer ret.

”Jeg synes, den her undervisning er sjovere, fordi vi ikke bare sidder og læser i en bog, siger Cecilie Shlüntz. – Nogle opgaver er nemme, og andre er svære, siger Louiza Nielsen. – Det er en meget fed lastbil, siger Simone Barbré.

De er alle tre elever i 8.A på Stenlille Skole og gav deres besyv med, da Sjællandske Medier spurgte til deres oplevelser med at give sig i kast med naturfags-eksperimenter i LIFE Mobil Lab.

 

TRE PILOTSKOLER HJÆLPER LIFE MED INPUT

Stenlille Skole er en af tre pilotskoler i landet, der i efteråret får besøg af LIFE Mobil Lab. Ud over Stenlille Skole gælder det også Trekronerskolen i Roskilde og Helsingør Skole. Det betyder, at eleverne på pilotskolerne afprøver opgaver, eksperimenter og læringsforløb, inden undervisningen bliver udbredt til andre folkeskoler.

”Vi vil gerne se, hvordan lærere og elever tager imod forløbet. Det er vigtigt, at vi får oversat forsker-verdenen til elevernes verden. Eleverne fungerer som piloter, der skal spille bolden videre til andre elever. Det betyder meget, at forløbene bliver justeret undervejs, og at vi opdager, når noget ikke kan lade sig gøre. I går lavede vi for eksempel en opgave, hvor vi fandt ud af, at det faglige niveau nok var lidt for højt”, fortæller Aff Hjarnø, projektleder i LIFE Læringscentret, til Sjællandske Medier."

LIFE Mobil Lab er indrettet som et egentligt undervisningslaboratorium og rummer eksperimentelle faciliteter som eksempelvis LAF-bænk, stereolupper og mikroskoper, der også anvendes i virksomheder og på universiteter. Udover skoler kører det også rundt på landevejene til diverse messer, konferencer og virksomheder. Eksempelvis har der været afholdt Åbent Hus hos Novozymes og på DTU (Danmarks Tekniske Universitet). Ligesom det rullende laboratorium dukker op til Skoleledernes Årsmøde i oktober måned.

 

OM LÆRINGSPAKKERNE

Læringspakkerne, som eleverne arbejder med i LIFE Mobil Lab, er udviklet i tæt samarbejde med en eller flere virksomheder og forskningsmiljøer. De er udviklet med fokus på, hvordan naturvidenskaben kan anvendes på autentiske problemstillinger, der optager elever. Eksempelvis er de altid knyttet til løsningen af store samfundsmæssige udfordringer, der berører elevernes liv og hverdag. Læringsforløbet om enzymer er for eksempel lavet sammen med Novozymes – og handler om, hvordan man kan bruge enzymer som erstatning for miljøbelastende kemikalier i industrien.

Gå selv på opdagelse

RELATEREDE ARTIKLER

.
2. november 2021
.
5. oktober 2021
.
1. oktober 2021