ENZYMJAGTEN

Enzymer findes i din krop og i naturen, og mange virksomheder arbejder på at finde nye enzymer, som de kan bruge i deres produkter. Enzymerne kan nemlig gøre produkterne billigere og mere miljøvenlige at lave. Ligesom virksomhederne, skal dig og din klasse nu på jagt efter nye enzymer – velkommen til Enzymjagten!

  • 5-ugers forløb - cirka 13 lektioner
  • Gratis levering på skoler i hele landet
  • Aktiviteter målrettet læringsmål for 6. klasse

HVORDAN BRUGER DU ENZYMJAGTEN?

ENZYMJAGTEN ER ET UNDERVISNINGSFORLØB. VI KALDER DET ET LIFE FORLØB. FIND UD AF, HVORDAN MAN BRUGER ET LIFE FORLØB HER

HVORDAN BRUGER DU ENZYMJAGTEN?

HVILKE FAG OG KLASSER?

ENZYMJAGTEN ER UDVIKLET TIL MELLEMTRINNET – 6. KLASSEELEVER I FAGET NATUR/TEKNOLOGI.

HVILKE FAG OG KLASSER?

HVOR MANGE LEKTIONER?

ENZYMJAGTEN ER ET 5-UGERS FORLØB, DER STRÆKKER SIG OVER CA. 13 LEKTIONER.

HVOR MANGE LEKTIONER?

HVILKET VERDENSMÅL FRA FN?

I ENZYMJAGTEN LÆRER ELEVERNE OM FN’S VERDENSMÅL #12: ANSVARLIGT FORBRUG OG PRODUKTION

HVILKET VERDENSMÅL FRA FN?

HVEM ER FORLØBET UDVIKLET SAMMEN MED?

ENZYMJAGTEN ER UDVIKLET I SAMARBEJDE MED FORSKERE FRA VIRKSOMHEDEN NOVOZYMES.

HVEM ER FORLØBET UDVIKLET SAMMEN MED?

HVORNÅR KAN DU BRUGE ENZYMJAGTEN?

ENZYMJAGTEN KAN NU BOOKES OG ANVENDES PÅ SKOLER I HELE LANDET.

HVORNÅR KAN DU BRUGE ENZYMJAGTEN?

KORT OM ENZYMJAGTEN

I Enzymjagten lærer eleverne om enzymer som katalysatorer i kroppens processer, i naturen og i industriel produktion. I forløbet skal eleverne på jagt i naturen efter cellulaseproducerende svampe for derefter at forbehandle prøverne hjemme i klassen, undersøge prøverne og konkludere på, hvad de fandt. Eleverne lærer også om, hvad enzymer bruges til i industrien, og hvorfor enzymer kan være med til at sikre en mere ressourcebesparende produktion. Eleverne lærer om brugen af enzymer til produktion af cowboybukser og vaskepulver, og hvordan enzymer kan gøre disse produktioner mere bæredygtige.

VARIGHED, FAG OG SAMARBEJDE

Enzymjagten strækker sig over cirka 13 lektioner i faget Natur-Teknologi. Forløbet er udviklet i samarbejde med forskere fra Novozymes.

BOOKING OG MY:LIFE

Enzymjagten består af to selvstændige undervisningsforløb. Et kitforløb, hvor du modtager et LIFE Kit med materialer til at gennemføre forløbets øvelser og et labforløb, hvor klassen som en overbygning kan arbejde videre med forløbet i et af LIFEs laboratorier.

LIFE Kittet booker du her på siden, og vi leverer og afhenter kittet på din skole. Du begynder booking af dit LIFE Kit ved at klikke på den lyseblå knap her på siden, hvor der står “Book nu”. Efter endt kitforløb kan klassen arbejde videre med Enzymjagten i et labforløb – i første omgang kun for skoler i Region Sjælland og senere hen til resten af landet. Undervisningen ledes af undervisere fra LIFE sammen med klassens lærer.

I begge undervisningsforløb anvendes den digitale platform MY:LIFE. Her findes øvelser, videoer og vejledning til din forberedelse, inden du bruger Enzymjagten i klassen eller inden et labforløb.

Enzymjagten er gratis, da forløbet uddeles som en bevilling fra LIFE Fonden.

SÅDAN BRUGER DU MY:LIFE I ENZYMJAGTEN

Vores digitale platform MY:LIFE er omdrejningspunktet for alle vores undervisningsforløb. I denne video kan du se, hvordan du som naturfagslærer bruger MY:LIFE i din undervisning og ikke mindst i din forberedelse til vores undervisningsforløb.

ERFARINGER FRA ET LÆRERPERSPEKTIV

Som lærer i natur/teknologi for 6. klasserne på Glamsbjergskolen på Fyn har Anne Grethe Rasmussen brugt Enzymjagten som et tværfagligt undervisningsforløb. Se med her.

LEKTIONSPLAN FOR ENZYMJAGTEN KITFORLØB

LEKTIONSPLAN FOR ENZYMJAGTEN LABFORLØB

PÅ JAGT EFTER CELLULASER MED SARA FRA NOVOZYMES

Sara Landvik er Science Manager hos Novozymes. Hun arbejder med at finde enzymer i naturen, som bliver brugt i Novozymes’ produkter. I denne elevrettede film fortæller Sara, hvordan eleverne finder enzymproducerende svampe.

TILBAGE I LABORATORIET MED MIKAKO FRA NOVOZYMES

Mikako Sasa er Science Manager i Novozymes. Hun arbejder med at analysere svampeprøver og bakterier med henblik på at finde enzymer, der kan bruges i Novozymes’ produkter. I denne elevrettede film fortæller Mikako, hvordan eleverne skal arbejde i laboratoriet med de svampe, som de har fundet ude i naturen.