FIGHT THE BITE

Hvert år bliver 2.7 millioner mennesker forgiftet af slanger. 100.000 af dem dør af det, og for mange flere får det alvorlige konsekvenser. I Fight the Bite skal eleverne undersøge, hvordan antistoffer kan bruges til både diagnosticering og behandling af slangebidsforgiftning.

  • Gratis forløb målrettet htx og stx i faget biologi B
  • Forløbets varighed er tre moduler på 90 min.
  • Engangsmaterialer til forløbet bliver leveret på dit gymnasium

Hvad er et LIFE Forløb?

Et LIFE Forløb er et undervisningsforløb. I Fight the Bite sender vi engangsmaterialer ud til dit gymnasium, som du bruger i sammenspil med vores digitale undervisningsplatform.

Hvad er et LIFE Forløb?

Samarbejdspartnere

Fight the Bite er udviklet i samarbejde med virksomheden VenomAid Diagnostics og DTU Bioengineering

Samarbejdspartnere

Varighed

Fight the Bite har en varighed på tre moduler på 90 min. Forløbet indeholder en blanding af praktiske undersøgelser i laboratorie og teoretiske øvelser. 

Varighed

Didaktik

Eleverne arbejder med praktiske laboratorieundersøgelser, gruppesamtaler, analyse af figurer og skriftlighed. 

Didaktik

Elevaflevering

Fight the Bite indeholder forslag til en skriftlig elevaflevering, der tager udgangspunkt i indhold fra forløbet.

Elevaflevering

Fag

Fight the Bite er målrettet elever på htx og stx i faget biologi B. Forløbet kan også anvendes i fagene biologi A og bioteknologi A. 

Fag

KORT OM FIGHT THE BITE

Mere end 1 milliard mennesker på verdensplan er påvirket af en række forsømte tropesygdomme. Gennem årtier er indsatsen mod sygdommene blevet nedprioriteret, hvilket har resulteret i begrænsede behandlingsmuligheder for verdens fattigste.   

Slangebidsforgiftning er en af disse forsømte tropesygdomme. Det rammer særligt mennesker i fattige landdistrikter, hvor sundhedssystemerne er svage og de medicinske ressourcer sparsomme.   

I Fight the Bite undersøger og vurderer eleverne metoder til diagnosticering og behandling af slangebidsforgiftning. Eleverne arbejder både teoretisk og praktisk i alle tre moduler. Undervejs udfører eleverne bl.a. en ELISA-test og tilegner sig viden, så de kan argumentere for, at antistoffer kan bruges til hurtig diagnosticering og bedre behandling af slangebidsforgiftning. 

Eleverne skal arbejde med følgende problemstilling i forløbet: Hvordan kan vi udvikle hurtig diagnosticering og bedre behandling af slangebidsforgiftning i lande, hvor lægehjælp er begrænset? 

MODULOVERSIGT

SÅDAN BRUGER DU FORLØBET

SÅDAN BRUGER DU UNDERVISNINGSPLATFORMEN

Vores digitale undervisningsplatform er omdrejningspunktet for alle vores undervisningsforløb. I denne video kan du se, hvordan du som underviser bruger platformen i din undervisning og ikke mindst i din forberedelse.

Samarbejdspartnere

Fight the Bite er udviklet i samarbejde med VenomAid Diagnostics og DTU Bioengineering.

VenomAid Diagnostics har udviklet en immunologisk test til hurtig diagnosticering af slangebidsforgiftning. I Fight the Bite har de bidraget med faglig sparring og viden om immunologiske metoder. De leverer desuden en simulering af deres egen immunologiske test udviklet til undervisningsbrug. DTU Bioengineering har bidraget med faglig sparring og viden i forhold til traditionelle og optimerede metoder til produktion af modgift.

Foruden disse har vi fået hjælp til kvalificering af slangenavne og faglig sparring fra Terrariet – Reptile Zoo. Læger uden Grænser har biddraget med billedemateriale og faglig ekspertise.

VÆRD AT VIDE

SÅDAN KOMMER DU I GANG

Fight the Bite er gratis. Forløbet består af et LIFE Kit med engangsmaterialer til at gennemføre forløbets øvelser. Vi leverer LIFE Kittet på din institution et par dage før din ønskede startdato. I Fight the Bite anvendes også vores digitale undervisningsplatform i samspil med materialerne i LIFE Kittet. På undervisningsplatformen finder du øvelser, videoer og vejledning til din forberedelse, inden du bruger forløbet i klassen. Du begynder booking af Fight the Bite ved at klikke på linket her:

ANDRE FORLØB I SAMME TEMA

GIFT OG MODGIFT - BIOTECH ACADEMY

Gift og modgift er et gratis undervisningsforløb skræddersyet til bioteknologi A-elever! Dyk dybere ned i den fascinerende verden af toksiner og deres anvendelse. Lad eleverne opdage toksiner i alle deres former, fra frygtindgydende giftslanger til overraskende snegle!

Forløbet er en dybdegående rejse ind i toksinernes verden hvor eleverne opnår en omfattende forståelse for giftige dyr, toksiners mekanismer, hæmostase, nervesystemet, antistoffer samt den seneste relevante forskning inden for dette spændende område.