KRÆFTENS GÅDE

Kræft er en kompleks sygdom. Vi skal blive klogere på mekanismerne bag kræft, og hvordan sygdommen opstår, udvikler og spreder sig. Det skal elever i 8. og 9. klasse undersøge i dette tværfaglige undervisningsforløb.

  • Gratis levering på skoler i hele landet
  • 3-ugers forløb – ca. 16 lektioner
  • Aktiviteter målrettet læringsmål for 8. og 9. klasse

Hvad er et LIFE Forløb?

Et LIFE Forløb er et undervisningsforløb. I hvert LIFE Forløb får du leveret et LIFE Kit med materialer der bruges i sammenspil med vores digitale undervisningsplatform.

Hvad er et LIFE Forløb?

Hvilke fag og klasser?

Kræftens Gåde er udviklet til 8. og 9. klasseelever i fagene biologi, fysik/kemi og geografi.

Hvilke fag og klasser?

Hvor mange lektioner?

Kræftens Gåde er et 3-ugers forløb, der strækker sig over ca. 16 lektioner.

Hvor mange lektioner?

Hvilket verdensmål?

Kræftens Gåde taler ind i FN’s verdensmål #3: Sundhed og trivsel.

Hvilket verdensmål?

Samarbejdspartnere

Kræftens Gåde er udviklet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, DMI og PDC-Argos.

Samarbejdspartnere

Hvem kan booke Kræftens Gåde?

Alle skoler i hele landet kan booke Kræftens Gåde og få leveret forløbet direkte til døren – helt gratis.

Hvem kan booke Kræftens Gåde?

KORT OM KRÆFTENS GÅDE

Kræft er den hyppigste dødsårsag i Danmark. Hver tredje dansker får kræft, inden de er fyldt 75 år. Nogle gange er behandlingsmetoderne ikke tilstrækkelige, og sygdommen kan også opdages for sent. For bedre at kunne forebygge og behandle den komplekse sygdom har vi behov for at vide mere om mekanismerne bag kræft. 

Vi udbyder Kræftens Gåde til elever i 8. og 9. klasse. I forløbet skal eleverne undersøge, hvordan kræft opstår, og hvordan vi kan forebygge sygdommen. Det gør eleverne blandt andet ved at undersøge hvordan strålingsskader i vores DNA kan føre til kræft. Eleverne følger en fiktiv fortælling om en atomkraftulykke, hvor de bl.a. skal arbejde med vinddata, computersimulationer, vævsprøver, DNA-modeller og statistik over risikofaktorer for udvikling af kræft. 

VARIGHED, FAG OG SAMARBEJDE

Selve forløbet strækker sig over tre uger og svarer til cirka 16 lektioner. Forløbet fordeler sig på fagene biologi, geografi og fysik/kemi og er udviklet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, DMI og PDC-ARGOS.

SÅDAN KOMMER DU I GANG MED KRÆFTENS GÅDE

I Kræftens Gåde modtager du et LIFE Kit med materialer til at gennemføre forløbets øvelser. LIFE Kittet booker du her på siden, og vi leverer og afhenter kittet på din skole. Du begynder booking af dit LIFE Kit ved at klikke på den lyseblå knap herunder.

I Kræftens Gåde anvendes vores digitale undervisningsplatform. Her findes øvelser, videoer og vejledning til din forberedelse, inden du bruger forløbet i klassen.

NATURFAGSPRØVEKIT FRA KRÆFTENS GÅDE

Vil du gerne opgive Kræftens Gåde til den fællesfaglige naturfagsprøve? Book et naturfagsprøvekit til dine elevers arbejde med den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi. Med afsæt i materialer, som eleverne kender fra forløbet, kan de støttes og inspireres til udvikling af egne undersøgelser, som kan være med til at belyse deres naturfaglige problemstillinger og tilhørende arbejdsspørgsmål.

HUSK: Du kan kun booke til klasser, som har arbejdet med Kræftens Gåde inden prøven.

ÆGTE VÆVSPRØVER FRA KRÆFTENS BEKÆMPELSE

I udviklingen af Kræftens Gåde, har vi samarbejdet med en række virksomheder – herunder Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. De har blandt andet bidraget med konkret indhold til vores LIFE Kit i form af biopsier af brystvæv – med og uden tumorer. Se videoen her, hvor bioanalytiker Maria Grønvig Kürstein forklarer processen bag de vævsprøver, som eleverne skal undersøge i undervisningsforløbet.

Du kan også læse en uddybende artikel om vores samarbejde her.

FORLØBSPLAN

Andre forløb til samme klassetrin?

Besøg "udForsk" - et interaktivt undervisningsforløb om kræft

Tag din klasse på opdagelse i kræftens og cellernes forunderlige verden. Hvad er kræft? Hvordan fungerer kroppens celler? Og hvad kan man selv gøre for at forebygge sygdommen, der rammer flere end 40.000 danskere hvert eneste år?

Det er blot nogle af de ting, eleverne kan blive klogere på i Kræftens Bekæmpelses udstilling og undervisningstilbud udForsk.

Det er gratis at besøge udForsk. Læs mere og book et besøg her: