.

TASTEMASTER

Hvordan kan vi få flere til at spise sundt og efterleve kostrådene? Noget af svaret kan måske findes i gastrofysikkens verden. I TasteMaster skal eleverne undersøge madens fysik og kemi. Eleverne får mulighed for at afprøve forskellige metoder til at ændre smagsoplevelsen ved grøntsager, bælgfrugter og vand.

  • Gratis for alle 10. klasser på efterskoler, erhvervsskoler, privatskoler og folkeskoler.
  • Kobling mellem sanselige, fysiske og kemiske målinger
  • Forløbet er let at tilpasse – vælg mellem 1-3 moduler

Hvad er et LIFE Forløb?

Et LIFE Forløb er et undervisningsforløb. I TasteMaster får du leveret et LIFE Kit med materialer, der bruges i samspil med vores digitale undervisningsplatform.

Hvad er et LIFE Forløb?

Hvilke fag og klasser?

Til faget fysik/kemi til 10. klasser på efterskoler, erhvervsskoler, privatskoler og folkeskoler.

Hvilke fag og klasser?

Hvor mange lektioner?

TasteMaster varer 8-12 lektioner eller cirka 4-6 uger afhængig af dit ugentlige timeantal. Det er op til dig at vælge, hvor mange af kostrådene I vil arbejde med. Læs mere om dette på vores digitale undervisningsplatform.

Hvor mange lektioner?

Læringsmål og verdensmål

TasteMaster tager udgangspunkt i Fælles Mål og i FN's verdensmål nr. 3: 'Sundhed og trivsel'.

Læringsmål og verdensmål

Samarbejdspartner

TasteMaster er udviklet i samarbejde med forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD).

Samarbejdspartner

Hvem kan booke TasteMaster?

Forløbet er målrettet 10. klasser på efterskoler, erhvervsskoler, privatskoler og folkeskoler i hele landet. Du kan booke TasteMaster og få forløbet leveret direkte til din skole.

Hvem kan booke TasteMaster?

KORT OM TASTEMASTER

Du skal slukke tørsten i vand, spise mindre kød og flere grøntsager og bælgfrugter. Sådan lyder de officielle kostråd, der gik fra 10 til 7 konkrete anbefalinger i 2021. Kostrådene skal ikke længere kun tage udgangspunkt i din sundhed men også have fokus på vores klima. Selvom kostrådene er lette at forstå, kan de være svære at følge for rigtig mange unge. Kan vi gøre noget ved det?  

I TasteMaster til 10. klasser skal eleverne undersøge, hvordan de ved hjælp af madens fysisk-kemiske egenskaber samt gastrofysikkens metoder, kan skabe lyst til at efterleve kostrådene. Eleverne skal arbejde praktisk og eksperimenterende med deres sanser som måleredskab, og underbygge dem med målinger af pH, sukkerindhold samt kemisk analyse af stivelses- og proteinindhold.

VARIGHED, FAG OG SAMARBEJDE

TasteMaster strækker sig over 8-12 lektioner eller cirka 4-6 uger afhængig af dit ugentlige timeantal. Forløbet tager afsæt i Fællesfaglige Mål for fysik/kemi til 10. klasser og er udviklet i samarbejde med forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD). 

VÆRD AT VIDE

.

TasteMaster fra en lærers synspunkt

I forbindelse med udviklingen af TasteMaster arbejdede vi tæt sammen med testskoler. En af disse skoler var 10. klasse på NEXT Uddannelse København og deres naturfagslærer Marco Antonio Peter Oliveto. Hør Marco fortælle om sine erfaringer med forløbet her:

.

Samarbejde med KU FOOD

TasteMaster er udviklet i tæt samarbejde med forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD). Vi har skrevet en artikel om samarbejdet, hvor du blandt andet kan møde forsker og viceinstitutleder for uddannelse, Annemarie Olsen, der fortæller om forløbets tilblivelse:

.
.

SÅDAN KOMMER DU I GANG MED TASTEMASTER

TasteMaster er gratis for alle 10. klasser på efterskoler, erhvervsskoler, privatskoler og folkeskoler. Forløbet består af et LIFE Kit med materialer til at gennemføre forløbets øvelser. Vi leverer og afhenter LIFE Kittet på din institution. I TasteMaster anvendes vores digitale undervisningsplatform i samspil med materialerne i LIFE Kittet. På platformen finder du øvelser, videoer og vejledning til din forberedelse, inden du bruger forløbet i klassen. Du begynder booking af TasteMaster ved at klikke på linket herunder:

FORLØBSPLAN

.
.
.
.
.

Andre forløb til samme klassetrin?

.
.

NATURVIDENSKABERNES HUS: TEKCASES TIL GRUNDSKOLEN

Bring verden uden for skolen ind i undervisningen med gratis undervisningsforløb fra Naturvidenskabernes Hus i naturfag og matematik for elever i 7. til 10. klasse. Opgaverne i undervisningsforløbene er klar til brug og kan inkludere et besøg på en virksomhed, som de koordinerer for dig.