KORT OM EXTRACTORS
Hvert år bruger danske virksomheder mange ressourcer på kemisk produktion. En af de ressourcekrævende processer er ekstraktion. Ekstraktion bruges fx til at udvinde tilsætningsstoffer. Vores hverdag er fuld af produkter, som indeholder tilsætningsstoffer, fx farve og fortykningsmidler i fødevarer og kosmetik.
I Extractors skal eleverne tilrettelægge og gennemføre et eksperiment om ekstraktion af karminsyre fra cochenillelus. I eksperimentet undersøger eleverne effekten af at ændre variable i ekstraktionsprocessen. Effekten vurderes ved hjælpe af spektrofotometriske målinger. Eleverne opdager også nogle af de udfordringer, virksomheder står over for, når de skal leve op til kundeønsker og optimere industrielle ekstraktionsprocesser.
Extractors kan indgå som en del af et længere kernefagligt forløb om for eksempel spektrofotometri og Lambert-Beers lov.
Eleverne skal arbejde med følgende problemstilling i forløbet: Hvordan kan vi optimere ekstraktionsprocesser, så vi bevarer udbytte og kvalitet, men reducerer ressourceforbruget.