.

KNIVSKARP

Kan du lide gulerødder med parmesan? Vi skal spise mere grønt, men hvordan får vi grøntsager til at smage så godt, at vi vælger dem oftere? I Knivskarp skal eleverne eksperimentere og smage sig frem til lækre retter. Skolekøkkenet forvandles til et madlaboratorie, når eleverne knækker koden til at få mere grønt på tallerkenen.

  • Gratis forløb målrettet madkundskab i 5. og 6. klasse
  • Fokus på en undersøgende tilgang i køkkenet
  • Kobling af praksis og teori ved køkkenbordet
  • Arbejdshæfter med opskrifter, smageøvelser og refleksionsspørgsmål
.

Hvad er et LIFE Forløb?

Et LIFE Forløb er et undervisningsforløb. I Knivskarp får du leveret et LIFE Kit med arbejdshæfter, spændende smagsprøver, plakater m.m., der bruges i samspil med en lærervejledning, som du finder på vores digitale undervisningsplatform. Platformen åbner d. 30. juni.

Hvad er et LIFE Forløb?

Hvilket fag?

Knivskarp er et LIFE Forløb til madkundskabsfaget i 5. og 6. klasse.  

 

Hvilket fag?

Hvor mange lektioner?

Forløbets varighed er 8 lektioner fordelt på 4 undervisningsgange (i alt 4x90 min.).

Hvor mange lektioner?

Grøn omstilling

I fremtiden kommer vi til at spise mere plantebaseret. I forløbet får eleverne erfaringer med, hvordan tilsmagning og tilberedning kan fremhæve ønskede smage i maden. Eleverne eksperimenterer med måder at gøre grønnere madvalg mere attraktive og viser vejen ved at formulere konkrete grønne råd. Råd som de med fordel kan bringe videre til andre for at gøre en forskel for den grønne omstilling. 

Grøn omstilling

Samarbejdspartnere

Knivskarp er udviklet i tæt samarbejde med både madkundskabslærere og forskere med ekspertise inden for gastronomi og madkundskabsfaget.

Samarbejdspartnere

Didaktik

Eleverne arbejder undersøgelsesbaseret i madkundskabslokalet med udgangspunkt i opskrifter. Gennem æstetiske oplevelser i form af løbende smagninger får eleverne erfaringer med, hvordan smag, valg af ingredienser og tilberedning hænger sammen og kan påvirke egne og andres madvalg. 

Didaktik

KORT OM KNIVSKARP

Det haster. Vi skal reducere klimabelastningen fra vores madforbrug og fremme grønnere madvaner. Men forandringerne sker ikke af sig selv. Smag, vaner og evnen til at tilberede grønnere retter er nogle af de største barrierer for den grønne omstilling i vores madkultur.  

I Knivskarp undersøger eleverne, hvordan tilberedning og tilsmagning kan fremhæve ønskede smage i plantebaserede retter. Eleverne eksperimenterer med smag, tekstur og teknikker for at forstå sammenhænge mellem smag, tilberedning og egne madvalg. Igennem forløbet skal eleverne tale om smag og formulere råd til, hvordan man kan tilberede grønnere retter, der smager godt. 

VÆRD AT VIDE

.

Samarbejdspartnere

Knivskarp er udviklet i tæt samarbejde med madkundskabslærere og forskere med ekspertise inden for gastronomi og madkundskabsfaget. Her i videoen kan du møde Christian Svane, der har været med til at udvikle forløbet. Til daglig er han madkundskabslærer og madkundskabsrådgiver på Folkeskolen.dk. Få hans syn på Knivskarp og madkundskabsfaget generelt.

Madkundskabslærerstuderende og -undervisere fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole (Læreruddannelsen i Odense) har også bidraget med værdifulde inputs og feedback - især i styrkelsen af forløbets undersøgelsesbaserede aktiviteter.

FORLØBSOVERSIGT

.
.

SÅDAN KOMMER DU I GANG

Knivskarp er gratis. Forløbet består af et LIFE Kit med materialer til at gennemføre forløbets øvelser. Vi leverer LIFE Kittet på din institution et par dage før din ønskede startdato.

I Knivskarp anvendes også en lærervejledning på vores digitale undervisningsplatform i samspil med materialerne i LIFE Kittet. I lærervejledningen fremgår en indkøbsliste over de madvarer, du skal købe ind til forløbet.

Efter endt forløb er der mulighed for at få et økonomisk tilskud for de madvarer, der er indkøbt. Dette får du en separat mail om efter booking. Du begynder booking af Knivskarp ved at klikke på linket her: