KAN DU LIDE GULERØDDER MED PARMESAN?
Vi skal spise mere grønt, men hvordan får vi grøntsager til at smage så godt, at vi vælger dem oftere? I vores nye forløb Knivskarp skal eleverne eksperimentere og smage sig frem til lækre retter. Skolekøkkenet forvandles til et madlaboratorie, når eleverne knækker koden til at få mere grønt på tallerkenen. Forløbet er udviklet til madkundskab for 5. og 6. klasse. Læs mere og book det her.
HVAD HANDLER KNIVSKARP OM?
Det haster. Vi skal reducere klimabelastningen fra vores madforbrug og fremme grønnere madvaner. Men forandringerne sker ikke af sig selv. Smag, vaner og evnen til at tilberede grønnere retter er nogle af de største barrierer for den grønne omstilling i vores madkultur.
I Knivskarp undersøger eleverne, hvordan tilberedning og tilsmagning kan fremhæve ønskede smage i plantebaserede retter. Eleverne eksperimenterer med smag, tekstur og teknikker for at forstå sammenhænge mellem smag, tilberedning og egne madvalg. Igennem forløbet skal eleverne tale om smag og formulere råd til, hvordan man kan tilberede grønnere retter, der smager godt.
Knivskarp er udviklet til madkundskabsfaget for 5. og 6. klasser.
SAMTALER OM SMAG OG MADDANNELSE
I Knivskarp spiller samtaler om smag en central rolle. Eleverne støttes i at smage i forbindelse med madlavningsprocessen for at erfare, hvordan smagsnuancer udvikler sig gennem tilsmagning og tilberedning. Smagssamtalerne skal skabe mulighed for, at eleverne sætter ord på sansemæssige indtryk og reflekterer over, hvordan tilberedning og tilsmagning fx kan dæmpe eller tilføre specifikke smage til grøntsager.
Løbende samtaler om smag har ikke blot til hensigt at understøtte madmod og smagsdannelse, men knytter sig også til et bredere dannelsesperspektiv med fokus på at bliver mere bevidst om egne madvalg.
Ved at koble samtaler om smag med forløbets undersøgelsesbaserede tilgang får eleverne erfaring med at eksperimentere systematisk med smag og tilberedning. Dette har til hensigt at kunne styrke deres evne til at reflektere over samt på sigt at kunne træffe kvalificerede valg i forhold til grønne madvaner - både i skolen og derhjemme.
Med afsæt i tanker om maddannelse arbejder eleverne både praktisk og refleksivt i køkkenet og omsætter deres nye indsigter til konkrete råd om, hvordan vi kan få mere grønt på tallerkenen.
HVEM HAR VI UDVIKLET FORLØBET SAMMEN MED?
Knivskarp er udviklet i tæt samarbejde med både madkundskabslærere og forskere med ekspertise inden for gastronomi og madkundskabsfaget.
Derudover har madkundskabslærerstuderende og -undervisere fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole (Læreruddannelsen i Odense) bidraget med værdifulde inputs og feedback - især i styrkelsen af forløbets undersøgelsesbaserede aktiviteter.
