NORDJYSK PREMIERE: DE FØRSTE ELEVER INDTAGER NYT MOBILT LABORATORIUM

Det var en klassisk, halvmørk efterårsmorgen ude foran Astrup-Sønderskov Friskole i Astrup, Nordjylland. Alligevel var der begejstring at spore i luften, da eleverne i 9. klasse, som de første i Danmark, blev budt indenfor i det nye LIFE Mobil Lab af vores undervisere i Nordjylland. Alle var klar til en dag med naturfaglig undervisning i LIFE Forløbet Turbovækst.  

Turbovækst er et gratis undervisningsforløb fra LIFE Fonden, der handler om katalyse, kunstgødning og bæredygtig produktion - udviklet i samarbejde med forskere fra den danske virksomhed Topsoe. I Turbovækst styrer eleverne i grupper hvert deres land, og deres opgave er at sikre, at deres lands befolkning ikke sulter. Det sikrer de ved at producere nok fødevarer til alle, der samtidig ikke skader klimaet eller miljøet. Siden starten af september har eleverne i 9. klasse på Astrup-Sønderskov Friskole arbejdet med Turbovækst, og nu var tiden kommet til at afslutte forløbet i LIFE Mobil Lab. Det havde deres naturfagslærer Jeppe Haugaard glædet sig til:  

Jeppe Haugaard

"Det har været mega godt at arbejde med Turbovækst – både for mig som lærer og eleverne. Ofte i science-undervisning bruger man lang tid på forberedelsen, så det var fedt at modtage alle materialer til et færdigt og gennemarbejdet forløb. Eleverne synes også, at det har været rigtig spændende, og nu glæder vi os til at se det mobile laboratorium på vores skole og arbejde videre med Turbovækst."

“SYG OPLEVELSE” 

Kl. 8 om morgenen blev det så endelig tid for eleverne til at troppe op foran det mobile laboratorium, hvor de blev taget godt imod af vores undervisere Tom og Linne. Som en del af laboratorieforløbet i Turbovækst, skulle eleverne blandt andet arbejde med produktion af ammoniak og opleve gennem VR, hvordan industrien bruger katalysatorer til fremstilling af ammoniak. Det var en fed oplevelse, hvis du spørger en af eleverne, Matilde Damgaard Christiansen: 

Matilde Damgaard Christiansen

"Det har været en syg oplevelse! Meget anderledes, end vi er vant til. Det er specielt det her med, at man selv skal tænke sig frem til svaret. Det gør, at man lige tænker sig om en ekstra gang og på den måde lærer bedre. Og så er laboratoriet jo bare mega nyt og flot og ikke noget, vi har arbejdet i før. Specielt VR-delen var fedt og anderledes!"

OVERVÆLDENDE MODTAGELSE 

Det nye LIFE Mobil Lab er produceret til udelukkende at køre rundt til nordjyske skoler. Sammen med ansættelsen af faste undervisere fra LIFE Fonden, der til daglig har base på Professionshøjskolen UCN i Aalborg, er der derfor nu mulighed for at tilbyde alle nordjyske skoler undervisning i de af vores LIFE Forløb, der har et labforløb tilknyttet. Dette glæder vores nye teamleder og underviser i Nordjylland, Lene Møller Vestergaard:  

 

"Jeg er utrolig glad for, at vi med det nye mobile laboratorium, nu kan tilbyde alle nordjyske skoler undervisning i laboratoriet som afslutning på deres arbejde med et af vores naturfaglige undervisningsforløb. Vi åbnede for booking af vores forløb til laboratoriet i august, og modtagelsen har ganske enkelt været overvældende. Vi er faktisk allerede fuldt booket resten af året. Vi glæder os til at komme rundt og arbejde undersøgelsesbaseret med naturfagslærere og elever i hele Nordjylland" fortæller Lene Møller Vestergaard. 

 

Lige nu tilbyder vi LIFE Mobil Lab som et tilvalg til tre LIFE Forløb: Enzymjagten (6. klasse), WeGrow (8. klasse) og Turbovækst (9. klasse). Undervisningen i alle tre labforløb varer fem timer og varetages af LIFE Fondens undervisere i samarbejde med klassens lærer.  

 

Hvis du har lyst til at læse mere om vores LIFE Forløb og det mobile laboratorium, kan du gøre det på LIFE.dk

NYSGERRIGE BØRN

Rygtet om, at der holdt parkeret et mobilt laboratorium på skolen, havde også spredt sig til de helt mindste børn, der lige måtte stikke hovederne ind for at opleve, hvad de store børn lavede.

FAKTA OM LIFE MOBIL LAB

LIFE Mobil Lab er 65kvm store lastbiler indrettet som undervisningslaboratorier. Laboratorierne er bemandede med undervisere fra LIFE Fonden. De gennemfører undervisningen i samarbejde med klassens lærer.


Laboratorierne rummer blandt andet LAF-bænke, stereolupper og mikroskoper, der også anvendes i virksomheder og på universiteter.


Med det nye mobile laboratorium i Nordjylland råder LIFE Fonden over tre mobile laboratorier og vi forventer at producere yderligere to.